SensCare

Zgode i nezgode koja jedna mama može da ima u toku dana

Zgode i nezgode oduvek idu jedno uz drugo. Rođenje deteta je nešto veličanstveno samo po sebi. Odrastanje je ipak jedan dug proces koji prate mnoge nezgode. Kako obično biva, sve to čini dan jedne mame. Osamnaest godina prođe, dan nikad.

Neispavanost

Jedino vreme kada ste nezaposleni i bez briga jeste dok spavate, mada ni to nije uvek izuzetak. Dok su naša deca bebe, bude se i noću da ručkaju, muče ih grčevi, zubići, nosić i vi spavate kao na straži. Tako da bi kao prvu nezgodu izdvojila hroničnu neispavanost. Dakle, ako ste prespavale noć, prava ste srećnica. Mnogo je više onih koje znam, kojima je celonoćni san bukvalno san. Možete nadoknaditi san danju, ali noćni san ne može ništa da nadomesti. Preko dana imate osećaj da funkcionišete na auto pilotu. Uglavnom noćna žurka ume da traje do druge ili treće godine.

Nedostatak mira i tišine

Bilo da ste mama male bebe, dvogodišnjaka, predškolca ili školarca, vaš dan zasigurno počinje rano. Vaši nenavijeni alarmi oglašavaju se sa prvim zrakom sunca. Dakle čim mame otvore oči kreću zahtevi. Buka, plač, pojačani crtaći itd., postaju vaša filharmonija dana. Zato neke mame ustaju sat vremena pre svih da bi popile kafu na miru i uživale u jutarnjoj tišini. Ja sam od onih koje ustanu i već kasne, dakle ni taj jutarnji deo ne uspevam da uhvatim. Mir i tišina postali su luksuz koji sebi ne mogu više da priuštim.

Prehlade i vrtić

Prehlade i virusi su najučestaliji u uzrastu do školskog doba, nastavljaju se i kasnije ali znatno ređe. Kolektiv vrtića je dobra sredina za socijalizaciju, i da možete da nastavite radnu angažovanost, ali nosi sa sobom rizike od čestih zaraza. Generalno prehlada je jedna od najvećih nezgoda sa kojima se majke suočavaju tokom odrastanja. Svaka prehlada zahteva brigu i negu. Posete lekarima i danonoćno bdenje nad temperaturama iziskuju napore. Ako nemate ko da vam pričuva dete, ono se zalečeno vraća u vrtić, i vrlo brzo ponovo razboljeva za 2-3 nedelje. Tako dugo vremena upadate u začaran krug. Česti izostanci iz vrtića zahtevaju odsustvo sa posla, na šta poslodavci ne gledaju blagonaklono.

Ako nemate baka servis možete angažovati odgovarajuću dadilju preko SensSare. Više o tome kako izabrati dadilju možete pročitati na mom istoimenom blogu.

Ponovo idete u školu

Pored dnevnih obaveza koje podrazumevaju higijenu životnog prostora, odela i spremanje ručka, dobijate i domaće zadatke. Tako npr. ja prepodne dok su blizanci prva smena u školi, spremam ručak i učim geografiju, istoriju ili biologiju sa petakom koji ide u drugu smenu tog dana. Ostalih 11 predmeta srećom uči uglavnom sam. U 13h imamo smenu, blizanci se vraćaju i donose nove domaće zadatke, stariji sin odlazi u drugu smenu. Školske smene kod nas se menjaju na nedeljnom nivou, što zahteva stalno prilagođavanje. To je još jedna nezgodna zgoda za roditelje. Ali šta je tu je, samo ponekad pobrkam koje mi dete idu u koju smenu.

Nakon ručka radimo srpski i matematiku, a postoje i predmeti koji kao da su smišljeni za roditelje. To su oni zadaci gde stalno pravite nešto od plastike, kartona ili papira. Uglavnom ponovo i iznova aktivirate svoje znanje iz osnovne škole, ili iznova učite, samo što ne dobijate ocene. Istina je da i dalje smatram da mi pola od tog znanja nije potrebno, naravno ćutim o tome, i učim. Ume da bude veoma naporno sad kad plaćate račune, kuvate i spremate ručak.

Da li je ovaj novi trend naša roditeljska greška, ili obrazovni sistem više nije kao pre i zahtevniji je, evo možete i vi odgovoriti u komentarima ispod teksta ?

Park ili tablet ?

Današnja deca imaju vrlo malo vremena za igru. Pored već navedenih školskih obaveza, većina deca bavi se i nekim sportom, pohađaju muzičku školu ili neku kreativnu radionicu, kao i dodatne časove iz određenih predmeta. Svi bi trebalo da budu dobri u svemu! U slobodno vreme koje vam je preostalo morate da odlučite, da li ćete decu pustiti u park ili će ostati unutar kuće što podrazumeva korišćenje tableta, telefona ili računara. Ako ih pustite napolje, brinete da li će se možda negde povrediti, sukobiti sa vršnjacima ili starijim od sebe, prehladiti ili šta god već roditelji mogu da misle. Ostanak u kući je komotniji ali kvari vid.

Mi više volimo da smo napolju. Radije rešavamo i konflikte sa vršnjacima, patike sa kakom i poderane trenerke nego da se lepimo za ekran. Svež vazduh i sunce je ono što je svima potrebno, i tu su deca sa sela u velikoj prednosti. Nama preostaje park i šetnja po trotoaru.

Sportski menadžering

Veče je uglavnom predviđeno za treninge, kod nekih je to možda i u jutarnjim terminima. Kada ih odvezete, imate čitavih sat vremena slobodnih za kafu ili kupovinu u supermarketu, najsmeliji se usude i na šoping. Ali bez da se zaludite i ostanete duže, znaju veoma da zamere ako vas čekaju. Vi ste sada u novoj ulozi sportskog menadžera. Trebate biti u svim tokovima, pratiti sve utakmice, turnire pa i treninge. Vaš šoping se svodi na opremu, kotizacije i gorivo, jer kako ćete sutra biti majka sportiste ako se ne odreknete svega. Ovo je još jedan trend koji prati današnje roditeljstvo, naročito je izražen menadžering u fudbalu, u kom se i ja nalazim.

Ima li kraja danu?

Večera (jer uvek su gladni), sređivanje, seckanje 60 noktiju svaki treći dan kao što je npr.kod mene slučaj (rastu kao iz vode) i ako legnete u dogledno vreme, otprilike nekih 10h, imate carskih sat ili dva za sebe (dok anđeli spavaju) pod uslovom da ne perete sudove ili spremate ručak za sutra.

Zgoda roditeljstva je u tome da ste uvek zauzeti, i da radite sve za vaše voljene i neku bolju budućnost. Nemate vremena da se bavite površnim stvarima, nemate vremena za anksioznost, depresiju i druga aktuelna stanja današnjice. Nemate vremena ni da budete bolesni, jer ste nekom jako potrebni, i to saznanje vas gura uvek napred. Ali imajte uvek vremena da zaglite svoje mališane, jer dan prolazi sporo ali odrastu veoma brzo.

Imajući u vidu da su potrebe dece i roditelja različite, u zavisnosti od uzrasta i situacije u kojoj se nalazite, voleli bi da sa nama podelite koji su to izazovi sa kojima se vi suočavate u toku jednog dana? Tu smo da razmenimo iskustva i pomognemo gde je potrebno. SensCare je uz vas!

Kristina M.M.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top