SensCare

Saveti za brigu oko novorođene bebe

Prvi dani sa bebom, naročito kada se prvi put ostvarujete u ulozi majke, obično budu izazovni za svaku ženu. Mešavina različitih emocija i stanja poput neopisive ljubavi, straha i brige, uzbuđenja, bolova, umora i neispavanosti su nešto čime su vaši dani u potpunosti obojeni. Ali, briga i želja da beba bude srećna i zadovoljna uvek nadvladaju sva ta teška stanja u kojima se novopečena mama nalazi i upravo to majčinsku ljubav i instikt čini drugačijom od ostalih vrsta ljubavi. Mnogi su izazovi sa kojima se suočavate kada je reč o zadovoljavanju bebinih potreba u ovom periodu: uspostavljanje dojenja (o kojem se govori u članku Važnosti dojenja za bebu i mamu – linkovati ovdje), rutine, povijanje i uspavljivanje bebe, obrada pupčanika, presvlačenje i kupanje, odabir pravih proizvoda (pelene, kozmetika…) za vašu bebu i slično. Fraza koja dobro i koncizno opisuje ove dane je: „upoznavanje svoje bebe i sebe u novoj životnoj ulozi“.
Kada je reč o kupanju i presvlačenju beba, mnoge žene za vreme trudnoće imaju strah da neće znati kako da to obave. Međutim, istina je da su to aktivnosti koje se vrlo brzo nauče i koje su zapravo jednostavne. Već nakon nekoliko dana ćete imati osećaj kao da to radite čitav svoj život – valjda to možemo nazvati prirodnim i urođenim sposobnostima jedne majke. Takođe, iako treba biti maksimalno nežan i pažljiv u kontaktu sa bebom, treba znati da one nisu toliko osetljive i krhke kao što izgledaju i kao što to obično mislimo, stoga treba da budete opušteni u obavljanju ovih predivnih aktivnosti.

Kada presvlačite svoju bebu, potrudite se da prethodno izaberete ugodnu (100% pamučnu) odeću koja ih neće stezati i koju ćete im lakše obući. Bebe ponekad postanu nervozne kada presvlačenje dugo traje pa pokušajte olakšati sebi kupovinom odeće koja nema mnogo dugmića. Takođe, neke majke za ove prve dane biraju odeću (bodiće i benkice) „na preklop“ odnosno odeću koja se ne navlači preko bebine glavice, jer im je tako lakše dok se u potpunosti ne opuste i ne nauče da oblače bebu. Dok ih presvlačite, pričajte im ili pevajte nežnim glasom, s puno ljubavi i topline. Jako važna stvar kod oblačenja beba: nemojte ih previše utopljavati niti previše raskomotiti jer osećaj prevelike vrućine ili hladnoće je čest izvor bebinog plača i nervoze, a da roditelji toga nisu svesni. Postoji pravilo koje se često spominje u narodu a kaže da je bebi potreban jedan pamučni sloj više nego vama, te vam to može služiti kao dobra vodilja. Naoružajte se portiklicama, pamučnim gazama i tzv. „tetra pelenama“ jer bebe u početku mnogo bljuckaju mleko pa su to stvari koje će vam sigurno biti jako potrebne.

Takođe, kada stavljate bebin veš u mašinu da se pere, nije na odmet u početku odvojeno prati bebine stvari. Obavezno kupite deterdžent za veš namenjen pranju bebinih stvari i izbegavajte upotrebu omekšivača za veš.

Kupanje bebe na početku može izgledati kao velika stvar, stoga nije na odmet na početku imati pomoć druge mame koja je to već radila sa svojim detetom. Bitno je pripremiti toplu vodu (ni hladnu ni prevruću!), birati nežne i prirodne šampone (dovoljne su vrlo male količine), a delovi tela na koje treba da se posebno fokusirate tokom kupanja su ispod pazuha, vrata (najviše zbog ostataka mleka tokom bljuckanja), između prstića na rukama i pelensko područje. Kupanje novorođenčeta ne treba dugo da traje jer ponekad bebe kupamo samo da bi se one lepše i svežije osećale, što obično utiče i na bolji kvalitet njihovog sna. Kupanje takođe može biti deo vaše večernje rutine i tada može imati važnu ulogu jer beba uči o redosledu aktivnosti koje prethode spavanju. Tako na primer možete svako veče u isto vreme okupati bebu, zatim je obući, nahraniti i staviti na spavanje – beba će ovako vremenom naučiti kada je vreme spavanja.

Kod uspavljivanja beba, treba da prepoznate detetove potrebe, kao i svoje mogućnosti i tako pronaći najbolji način za uspavljivanje svoje bebe: neke mame uspavljuju dete tokom dojenja, neke mame ljuljaju bebu na rukama a neka deca jednostavno zaspe sama. Neke bebe dok se uspavljuju vole tišinu, neke vole beli šum a neke laganu muziku u pozadini. Vaš zadatak kod uspavljivanja novorođenčeta je da prepoznate rane znakove pospanosti kako bi mogli odmah da reagujete da se beba ne bi dodatno uznemirila. Takođe, treba da pomognete bebi da razlikuje dan i noć: kada je vreme za noćno spavanje, ugasite sva svetla a kada je vreme dnevnog spavanja, ostavite barem delimično osvetljenu sobu. Pokrijte bebu ćebetom kada spava, ali pazite da su bebine rukice uvek preko ćebeta, jer ako ostanu ispod – postoji velika mogućnost da beba sama navuče ćebe preko svoje glave, što može biti opasno. Kada beba malo poraste i počne skidati ćebe svojim nogicama, onda vam mogu poslužiti vreće za spavanje namenjene bebama.

Trenutno postoji mnogo informacija na internetu o tome kako da naučite bebu da sama spava pa tako možete pročitati komentare mnogih roditelja kojima su te metode bile korisne i koje su im olakšale uspavljivanje njihovih mališana. Vi treba sami da odlučite da li je određena metoda dobra za vaše dete, odnosno treba da procenite da li na bilo koji način može negativno uticati na njega i njegov emocionalni razvoj. Na našoj SensCare platformi možete pročitati nešto o tzv. Ferberovoj metodi uspavljivanja, odnosno o psihološkim aspektima uspavljivanja dece ovom metodom – možda će vam biti korisno pri donošenju odluke o treningu spavanja za vašu bebu. Takođe, naša platforma vam može pomoći i u pronalasku prave osobe odnosno dadilje za pomoć u brizi oko vašeg deteta, a možete i pročitati o tome Kako izabrati pravu dadilju.

Na kraju, najvažnije je da se vi emocionalno povezujete sa svojom bebom i da uživate u svim aktivnostima koje briga oko bebe podrazumeva. Kad god je to moguće, osigurajte sebi dovoljno sna i
odmora, jer je važno da se osećate ugodno i zadovoljno u roditeljskoj ulozi a u tome vam i partner može mnogo pomoći.

Kako su izgledali Vaši prvi dani s bebom? Koje su Vam najlepše a koje najteže uspomene na te dane? Da li vam je nešto posebno pomagalo? Slobodno podelite svoja iskustva sa nama i našim čitaocima a mi se radujemo da ih pročitamo!

Ajla M.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top