SensCare

Neophodni artikali za putovanje sa decom

Putovanja, pa čak i ona koja traju svega par sati znaju da budu stresna kako za decu, tako i za roditelje. Način da sprečite eventualne neprijatnosti je da se dobro i sistematično pripremite za put, i sa sobom ponesete proizvode i stvari koji će vam olakšati putovanje. Pri odabiru istih, za početak, važno je voditi računa o udaljenosti destinacije na koju odlazite, prevoznom sredstvu kojim putujete i uzrastu vašeg deteta.

U daljem tekstu se nalazi naš predlog neophodnih stvari koje će vam trebati bez obzira gde putujete, te ukoliko ste neodlučni kada je u pitanju odabir artikala koje ćete nositi sa sobom, pročitajte naš tekst do kraja.

Putna apoteka

Po mišljenju mnogih roditelja, putna apoteka je najvažniji deo ,,opreme,, koju nose na put, kako za decu i bebe, tako i za sebe. Kao roditelj, morate u svakom trenutku biti spremni na iznenadnu prehladu, temperaturu, da se vaše dete u igri povredi i sl. Tako, sa sobom morate imati takozvanu ,,prvu pomoć”. Porodična putna apoteka najčešće podrazumeva lekove za spuštanje telesne
temperature, mučnine, probiotike, lekove za alergiju, septolete, sprej za nos, vitamine. Pored samih medikamenata, savetujemo da sa sobom imate flastere kao i sprej za dezinfekciju. Ako idete na letovanje, neizostavna je krema ili sprej protiv komaraca, kao i krema za sunčanje sa što većim zaštitnim faktorom (SPF 50+).

Vaši saveznici: igračke, elektronika i knjige

Igračke su se dokazano pokazale kao najefikasnija metoda za umirivanje dece, zato je nezamislivo da na put pođete bez njih. Koju ćete igračku odabrati nije laka odluka, jer deca mogu biti neodlučna i promenljiva pa je često omiljena igračka od juče zaboravljena, te danas već imaju nove favorite, tako da je sam odabir igracke uvek individualan i neretko podložan kako se dete oseća u datom trenutku. Preporučujemo neku klasiku kada je svet igračaka u pitanju: lutkice, plišane igračke, autiće i sl. Svakako, prilikom odabira igračaka za put vodite računa da igračke odgovaraju uzrastu vašeg mališana i da ih ne ozlede. Najbolje bi bilo da su igračke mekane, da nije lako odvojiti plastične delove ako ih ima, da ne sadrže sitne delove koje dete može da proguta i sl.

Pored igračaka, elektronski uređaji poput iPad-a preko koga dete može da gleda crtane filmove, kao i da igra igrice (pročitajte ovde više o uticaju video igara na razvoj deteta) animiraće vaše detete u toku putovanja. Takođe, bojanke, slikovnice i knjige sa dosta ilustracija su nezaoblizani deo zabavno-edukativnog inventara za vaše mališane prilikom putovanja.

Garderoba, previše ili premalo?

Sledeća ,,slatka muka” za vas je naravno – garderoba. Kao i svako dete, i vaš mezimac se začas polije sokićem ili izmaže čokoladom, te rezervnih delova garderobe čini se nikada dovoljno! Pa tako, kada je reč o dečijoj garderobi, preporučujemo da ponesete nekoliko rezervnih komada odeće usklađenih sa dužinom trajanja puta – i nestašlucima vašeg mališana :). Sa obućom neće biti toliki problem, biće u redu da ponesete svega dva ili tri para obuće ako ostajete 7-10 dana. Uz to, obratite pažnju i na vreme koje vas očekuje. Ukoliko putujete za vreme proleća ili leta, ne zaboravite da su noći drastično hladnije od dana pa nije s’goreg da se odlučite i za nešto toplije komade garderobe. U zimskom periodu nigde ne idite bez zimske obuće koja ne propušta vodu, i aksesoara poput rukavica, šala i štitnika za uši.

Sredstva za ličnu higijenu

Za put, preporučujemo sredstva za higijenu, poput šampona i kupke koji detetu prijaju (ne izizivaju osip i iritacije), mleka za telo, kreme ili talka. No, ukoliko dete koristi i neke posebne kreme (za osetljivu kožu) onda je neizostavno da i one budu deo vašeg putnog asortimana. Ukoliko putujete sa bebom, neophodno je da pored već navedenih osnovnih sredstava za ličnu higijenu, sa sobom ponesete i dovoljnu količinu bebi pelena.

Hrana

Kada govorimo o putovanju, ne zaboravljamo hranu. Ovde se podrazumevaju namirnice koje bi bilo lepo da se nađu pri ruci poput nekih grickalica, sokova, kašica i sl. Ukoliko putujete sa bebom, svakako je važno da ponesete mleko ili kašastu hranu koju beba preferira (zbog ukusa, ali i zbog sastava iste), ili koju nije lako pronaći u prodavnicama. Vodite računa o trajanju putovanja, brzini kvarenja, kao i količini neophodne hrane. Osim hrane, neophodno je da sa sobom imate tečnost, kao što su dovoljne količine vode, prirodni sokovi i čaj.

Oprema za decu i bebe

Nešto bez čega sigurno nećete otići na putovanje sa bebom ili manjim detetom jesu kolica za bebu. Takođe, ukoliko putujete kolima, neizostavni deo sigurnosne opreme je sedište za dete.

Kada je reč o bebama važno je pomenuti da je potrebno poneti cuclu sa antibakterijskom gumom kao i flašicu. Još jedna važna stavka kada je bebi oprema u pitanju svakako jeste portikla, ili više komada, zavisno od dužine trajanja putovanja.

Za kraj ovog teksta, hteli bi smo da napomenemo da ukoliko putujete avionom i ograničeni ste težinom prtljaga, imajte u vidu sve nabrojane prozvode, ali količinu prilagodite svojim potrebama kao i mogućnostima. Nadamo se da smo ovim tekstvom odgonetnuli nedoumice u vezi sa potrebnim proizvodima i predmetima za put sa decom i da vam sada priprema za putovanje ne izaziva stres ili nelagodu. Želimo vam lepe razloge za put i još lepše uspomene sa istih.

Voleli bi da čujemo i Vaše mišljenje, iskustva i savete sa Vaših putovanja. Da li ste nosili različite proizvode ukoliko putujete avionom ili kolima? Koji proizvodi su neizostavni deo Vašeg putnog asortimana, i zašto?

3 thoughts on “Neophodni artikali za putovanje sa decom”

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti postavljena javno. Polja označena zvezdicom su obavezna.


Slični postovi


Scroll to Top