SensCare

Kako izabrati pravu dadilju?

Kolika je verovatnoća da postoji savršen roditelj, toliko je verovatno da ćete pronaći i savršenu dadilju. Svakako možete potražiti pravu osobu koja većinu potreba vašeg deteta ispunjava na adekvatan način.

Dobra dadilja je pre svega dobar čovek koji voli da se bavi sa decom. Ako joj se uz epitet dobar čovek doda i dobra organizacija, bio bi to pun pogodak! Kada čujem reč dadilja, uvek pomislim na kultnu Meri Popins. To bi bila savršena dadilja za mene u trenutku dok sam bila dete. Bila sam toliko fascinirana da sam pokušavala da letim sa kišobranom u ruci. Naravno, čuvena Meri u realnosti bila bi potpuno nepodobna iako poseduje sve što deca vole: zabavu, energičnost, bogat i raznovrstan sadržaj kroz igru, neopterećenost i potpuno prepuštanje dečijem svetu.

Negde su takva i naša očekivanja: vanserijski obrazovana, kreativna, energična, snalažljiva, pričljiva, fleksibilna, autoritativna, i na sve to “povoljna”. Svesni smo da ni sami ne možemo sedeti sa svakim, odnosno možemo jednom (i nikad više). Kako onda očekivati od svog deteta da vreme provodi sa nekim ko mu ne prija i ne uliva sigurnost? Ako već imate mogućnost da birate, odaberite osobu sa kojom bi i sami rado provodili vreme i sa kojom delite slične vrednosti. Bitno je da to bude osoba sa kojom će dete ostvariti laku konekciju. Vaspitače i kasnije učitelje kroz školski sistem ne možemo da biramo, tada se prilagođavamo. Ali dok je vaše voljeno biće malo i potrebna mu je pre svega zaštita, pažnja i ljubav, prilagodite svet svojim mališanima.Više o poverenju u vezi tražene osobe možete pročitati na SensCare u mom tekstu “Kako proveriti kredibilitet dadilje.“ Ne mogu vam reći da li je to mlađa ili starija osoba. Možda je za vas prava dadilja mlada devojka ili dečko, student, ili vaspitač bez stalnog zaposlenja, a možda ipak majka ili baka sa iskustvom u odgajanju sopstvene dece. Za mlađe osobe vezuje se kreativnost i energičnost, dok za starije osobe uvek pomislimo na težinu iskustva koje odaje utisak snage. Zapravo, svako treba da bude
majstor svog zanata i treba da ga obavlja onaj ko to zaista voli da radi. Postoje žene (uglavnom pre nego muškarci) koje kažu da ne postoji bolji ni lakši posao od čuvanja dece. E te žene su prave dadilje.

Nisam jedna od tih, svoju decu sam odgajala kao samozaposlena dadilja, i za mene je to najteži i naravno najodgovorniji posao na svetu. Iako volim decu, čini mi se da se nikad više ne bi mogla vratiti u pelene. Zato izuzetno cenim osobe kojima dadiljanje ne predstavlja “’težak rad”’. Prepoznaćete ih po tome što nisu došle samo da rade i da za to prime adekvatnu novačnu nagradu od vas, već da uživaju sa vašim detetom i da rastu zajedno.

Da li ste već pronašli svoju odgovarajuću dadilju ili ste u potrazi za istom? Opišite vašu idelnu dadilju? Podelite sa nama vaša iskustva u procesu intervjusanja dadilje? SensCare vam nudi fleksibilnost da pronađete pravu i sigurnu dadilju iz komfora vašeg doma.

Kristina M.M.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top