SensCare

Ideje za proslavu dečjeg rođendana

Bliži se dečiji rođendan a vi nemate ideju kako da ga organizujete. Možda nemate ni veliki budžet koji možete izdvojiti u ovu svrhu a istovremeno želite da detetu priredite nezaboravan rođendan. Ako ste se suočili sa ovim dilemama, ne brinite, jer ćemo vam predložiti nekoliko ideja kako da pripremite rođendan koji garantuje dobru zabavu!

Za decu, proslave rođendana su uvek bile značajan događaj kojem se mnogo raduju, i koji posle dugo prepričavaju u razgovoru sa drugima. Rođendani treba da budu upravo to – prilika za stvaranje predivnih uspomena i za jačanje prijateljstva među decom. Nažalost, u današnje vreme se koncept dečijeg rođendana previše komercijalizovao i postao stvar prestiža, sredstvo za takmičenje među roditeljima i predmet objava na društvenim mrežama, što je neretko i glavni cilj organizacije rođendana – pokazati fotografiju i videozapis virtuelnim prijateljima.

S tim u vezi, jako je važno podsetiti na neke važne vrednosti o kojima treba voditi računa pri organizaciji proslave. Neka rođendani budu prilika za okupljanje porodice i dece na jednom mestu, prilika za opuštanje i druženje odraslih i zabavljanje dece. Pokuštajte što više da učestvujete u organizaciji rođendana svog deteta, a neke zadatke možete prepustiti i njemu. Naravno da je u redu naručiti hranu jer ponekad nemate vremena ni snage da je sami pripremite, naravno da je u redu ponekad iznajmiti neki javni prostor/igraonicu umesto okupljanja u vašoj kući, jer ste možda previše umorni da bi čistili nered koji ostane. Sve je to u redu i sasvim razumljivo, naročito u savremenom i užurbanom načinu života. Ali ipak unesite deo sebe, deo svog i detetovog vremena i truda u neki deo organizacije – dete će biti mnogo srećno što zajednički organizujete njemu tako važan događaj i sve će onda imati poseban smisao i značaj!

Pozivnice, hrana i dekoracija

Pre rođendana možete posvetiti određeno vreme da sa detetom pravite rođendanske pozivnice. To možete uraditi sa ukrasnim ili kolaž papirom – zajedno osmislite i napišite pozivnicu koja može biti personalizovana i prilagođena svakom gostu. To može biti prilika i da dete napiše posebnu poruku svakom drugaru (npr. drugaru koji je posebno zabavan možete napisati: „volela bih da tvoj osmeh i najbolje šale ukrase moj rođendan koji će se održati dana…“ i sl.).

Kada je reč o hrani, ako se odlučite da je vi pripremite, to mogu biti rođendanske pizze koje možete napraviti sa detetom (možete praviti mini pizze – dečije porcije), različite tzv. „finger food“ opcije (npr. „ražnjići od voća“, pohovani pileći fileti isečeni na male prutiće tako da svako dete to može da jede kao užinu, mini sendviči i zalogaji), roštilj, domaća torta i slično. Zapamtite da nije poenta u pripremi raskošne trpeze – hrana na rođendanima više treba da bude nešto poput „užina za sve“ nego obilnog ručka/večere.

Kada je reč o dekoraciji, danas možemo videti sve više slučajeva gde roditelji angažuju pojedince/firme koje se profesionalno bave dekoracijom, kako bi bila što bogatija i lepša. Međutim, ja ipak smatram da je lepše dekoraciju pripremiti zajedno sa detetom i da njen smisao ne treba biti u kiču i preteranoj lepoti već u skromnosti i tragu dečije kreativnosti i jedinstvenosti. Mnogo je lepše da zajedno sa svojim detetom odete u kupovinu, izaberete grickalice, razne balone, dečije kapice, salvete, sveće i ostale rekvizite po detetovom izboru a da potom zajedno naduvate balone i postavite dekoraciju na željeno mesto u prostoriji. Možete i zajedno osmisliti temu rođendana (npr. detetov omiljeni lik iz crtaća i sl.), pa kupiti rekvizite u skladu sa tim. Ali, ako se ipak odlučite angažovati profesionalce za dekoraciju, pokušajte barem jedan mali deo dekorisati zajedno sa detetom: to može biti slavljeničko sedeće mesto ili dekoracija na ulazu i slično – možete pitati dete šta ono želi da ukrasi zajedno sa vama.

Konkretni načini proslave

  1. Možete organizovati kućnu varijantu rođendana, okupiti porodicu gde će odrasli uživati u druženju a deca u igri. Ako je lepo vreme i ako imate dvorište, možete ga provesti vani, na vazduhu, a ako je vreme neprikladno za to – prilagodite kuću za proslavu tako što ćete skloniti sve opasne i lomljive predmete, pripremiti igračke za decu, pripremiti dovoljan broj sedećih mesta i slično. Takođe, za kućne varijante – roštilj je uvek dobra opcija!
  2. Možete organizovati „dečiji piknik“ – povedite svu decu negde u prirodu, ponesite ćebad, šatore, korpu sa nešto hrane i pića, lopte, rekete za badminton i sl. i tako priredite odličnu zabavu na otvorenom.
  3. Možete ih odvesti u pozorište na predstavu ili u bioskop na film, ukoliko dete ima želju za tim. Vaše dete kao slavljenik može
    odabrati koji film/predstavu želi da gleda. Posle predstave/bioskopa možete odvesti decu na sokiće, kako bi sabrali utiske. Decu možete odvesti i u zoološki vrt, ukoliko vaše dete posebno voli životinje.
  4. Takođe, možete napraviti i kućnu varijantu bioskopa – u kući ili u bašti, uz pomoć projektora. Dovoljno je samo osigurati udobnost deci – na primer, postavite jastuke na pod a uz to obezbedite i grickalice, ugasite svetla i deca će se sigurno osećati kao u bioskopu! Ako ste u mogućnosti, tome dodajte i pidžama party gde deca mogu zajedno da prenoće kod vas.
  5. Organizujte karaoke – deca se mogu jako zabaviti uz pevanje i ples.
  6. Možete organizovati neko takmičenje za decu – npr. skakanje u vrećama, razni kvizovi i slično. Pripremite simbolične nagrade za pobednike, ali i za sve ostale učesnike (npr. privezak, kesa bombona i sl.).

Ideja je mnogo ali na kraju, odluku za proslavu treba prilagoditi detetovim željama kao i vašim mogućnostima. Najvažnije od svega je da deca budu zadovoljna i sretna i da rođendan ne bude mesto za isticanje socijalnog statusa, bogatstva i međusobnog takmičenja!

Kako ste Vi proslavili rođendane svoje dece? Šta Vam se pokazalo kao najpraktičnije i najzabavnije za decu? Da li imate neke posebne savete koje biste podelili sa nama?

Ajla M.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti postavljena javno. Polja označena zvezdicom su obavezna.


Slični postovi


Scroll to Top